Planul de actiune conceput la 18 ani de cel mai tradus scriitor in viata

De curand am inceput sa lecturez o carte despre viata celui mai tradus scriitor in viata. Pe langa faptul ca aceasta carte este una plina de invataturi autentice, mi-a atras atentia in mod special un fragment care a fost preluat chiar din jurnalul scriitorului.
Fragmentul cu pricina este de fapt „Programul literar pentru anul 1965” conceput special pentru al ajuta pe tanarul necunoscut, de 18 ani, sa devina un scriitor de succes in toata lumea.

In continuare, te invit sa citesti textul original si voi reveni mai jos cu cateva observatii.

“Program literar pentru anul 1965

 • Sa  cumpar toate ziarele din Rio in cursul saptamanii. Sa verific sectiunile literare, persoanele responsabile si directorii de ziar. Sa trimit lucrari responsabililor  si o scrisoare explicativa directorilor. Sa intru in contact telefonic cu acestia si sa ma interesez cand apare lucrarea. Sa-i informez pe directori care sunt ambitiile mele.
 • Sa gasesc persoane influente pentru publicare.
 • Sa repet operatiunea cu revistele. Sa aflu daca vreun cititor al lucrarilor mele doreste sa le primeasca periodic.
 • Sa repet operatiunea cu posturile de radio. Sa sugerez un program al meu sau sa propun contributii la programele deja existente. Sa restabilesc contactul telefonic si sa ma informez in ce zi vor fi transmise lucrarile mele, daca vor fi.
 • Sa caut adresele marilor scriitori si sa le scriu, sa le trimit poeziile si sa le cer critici, iar apoi sa le introduc  in ziare. Sa insist ori de cate ori nu primesc raspuns la scrisoare.
 • Sa ma prezint mereu la serate de autografe, conferinte, spectacole de teatru, cautand sa stau de vorba cu cei mai mari si sa ma fac remarcat.
 • Sa organizez montajul pieselor de teatru scrise de mine, cu invitati ce provin din cercul literar din vechea generatie si sa obtin astfel <sponsorizarea>.
 • Sa caut sa intru in contact cu noua generatie de scriitori, organizand cocktailuri, prezentandu-ma in locurile pe care acestia le frecventeaza.
 • Sa continuu cu propaganda interna, comunicandu-le mereu colegilor mei victoriile.”

Daca un tanar de 18 ani este capabil sa conceapa un astfel de plan si sa se tina de el, mi se pare ceva normal ca mai devreme sau mai tarziu sa devina unul dintre cei mai prolifici scriitori de pe planeta.

Probabil ti-ai dat seama ca este vorba despre Paulo Coelho, scriitorul cu peste 100 de milioane de carti vandute (pana in 2008). De asemenea, cartile lui au fost traduse in 16 limbi si vandute in peste 160 de tari de pe toate continentele.

De la o varsta destul de frageda (16 ani), Paulo a scris si regizat piese de teatru pentru copii. In plus, a fost angajat sau a colaborat cu mai multe ziare si reviste.

Evident ca a intampinat si multe obstacole, inclusiv din partea parintilor care doreau sa-l vada inginer, dar nimic nu l-a impiedicat sa-si indeplineasca visul. Nici macar perioadele in care era cufundat in bautura, droguri sau se afla in depresie.

Programul literar este de fapt un adevarat plan de marketing ce cuprinde elemente de informare, promovare, vanzare si comunicare. Practic acopera cam toata nisa de care tanarul era interesat si il indeamna clar la actiune.

Stau acum si ma intreb, oare cati dintre noi si-au facut un astfel de plan sau cati tineri de 18 ani isi creeaza un plan asemanator?

Daca ai un raspuns la intrebarea mea te rog sa il postezi mai jos.

M-am luat cu vorba si uitasem un lucru esential. Cartea se intituleaza „Magul” (Extraordinara viata a lui Paulo Coelho) si a fost scrisa de Fernando Morais. Alte detalii despre carte gasesti aici.

2 Comments
 1. Reply
  Nicoleta Popliceanu decembrie 19, 2015 at 2:33 pm

  Mulțumesc frumos pentru această poveste formidabilă de viață. Am să mă las inspirată de ea. Cu adevărat nu există bariere, decât cele stabilite de mintea noastră.
  O zi de neuitat

  • Reply
   Ion decembrie 20, 2015 at 2:06 pm

   Nicoleta, ma bucur ca te-a inspirat povestea lui Paulo si sper sa le fie folositoare si altora.
   O zi minunata!

Leave a reply