Afla cum poti deschide un SRL cu zero taxe

Revin cu un subiect despre care am mai discutat. Doar ca de data asta am vesti bune pentru cei care doresc sa isi deschida o firma.

In urma unei discutii cu un prieten am aflat ca poti sa deschizi un SRL-D cu zero taxe. Am fost cam reticent cand mi-a povestit, ca si-a depus actele pentru firma si a platit doar 4 lei pentru timbrul fiscal.

Singurele cheltuieli mai importante au fost legate de cumpararea unei stampile si deschiderea contului bancar (200 ron). Discutia a fost destul de scurta si nu am avut timp sa cer mai multe detalii.

Cand am ajuns acasa m-am documentat si pot sa spun ca informatiile sunt foarte reale. Taxele pentru infiintarea unui SRL-D  sunt suportate de catre Guvernul Romaniei prin Directia Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Iata un scurt extras dintr-un document oficial:

„Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2011 vizează stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor prin dezvoltarea unor noi politici publice necesare pentru relansarea economiei României, prin reducerea şomajului şi asigurarea unor condiţii mai bune pentru participarea tinerilor la viaţa economică. Prevederile acesteia au în vedere necesitatea combaterii efectelor negative ale actualei crize economice şi financiare, manifestate prin reducerea numărului operatorilor economici activi pe piaţă, lipsa resurselor financiare, înăsprirea condiţiilor de creditare, reducerea consumului, creşterea dificultăţilor şi a riscurilor pentru începerea unei afaceri, în special pentru tineri, una dintre categoriile sociale cele mai defavorizate.”

Pentru a beneficia de aceasta ordonanta trebuiesc indeplinite doua conditii:

a) Sa ai varsta pana in 35 de ani

b) Sa nu fi avut inainte un alt SRL (de aici vine si termenul de SRL-D, D = debutant)

Daca te-ai hotarat sa infiintezi un SRL-D si nu dispui de bani pentru a apela la o firma specializata, poti sa mergi singur la Oficiul Registrului Comerţului de pe langa Tribunalul judetean în care vei avea sediul social al firmei, pentru a depune actele. Gasesti aici pasii pe care trebuie sa-i urmezi.

Deschiderea unei firme este un pas important asa ca iti recomand sa citesti si acest articol despre apelarea la o forma juridica.

De asemenea toate persoanele care infiinteaza un SRL-D pot beneficia de accesarea unui fond nerambursabil de pana la 10.000 euro. Si aici exista cateva conditii care trebuiesc indeplinite, iar cea mai importanta este incadrarea obiectului de activitate.

Din fericire grupele de activitate care au legatura cu mediul online (administrarea paginilor web, comert online, publicitate,etc) sunt acceptate. Mai multe detalii despre accesarea fondului nerambursabil gasesti in acest articol.

O alta veste buna este aceea ca multe firme de contabilitate au oferte speciale pentru SRL-urile nou infiintate. Se ofera o reducere de 50% pe primele 3 luni la serviciile de contabilitate, datorita faptului ca majoritatea firmelor nou infiintate au o activitate redusa in aceasta perioada.

Inchei cu  speranta ca informatiile de mai sus ti-au fost folositoare si ca vei putea beneficia si tu de aceste facilitati. De asemenea te astept cu un comentariu mai jos legat de acest subiect.

PS: Daca nu indeplinesti conditiile impuse pentru infiintarea unui SRL-D poti apela la un membru din familie.

 

45 Comments
 1. Reply
  Shtrumphu februarie 5, 2014 at 11:40 pm

  Este oportunitatea perfecta, mai bine de atat nici nu se putea pentru cei care doresc sa isi deschida o afacere. Sper ca acest act sa ramana in vigoare mai mult timp, pana reusesc si eu sa pun la punct o planificare.

  • Reply
   Ion februarie 6, 2014 at 8:37 am

   Eu am ramas surprins, aceasta ordonanta a fost data in 2011 si din pacate majoritatea tinerilor nu stiu despre ea.

   • Reply
    oana octombrie 15, 2014 at 2:12 pm

    m-ar interesa care sunt taxele care trebuie date statului dupa inceperea activitatii unui SRL-D si ce alte obligatii include. Multumesc

 2. Reply
  Marus februarie 6, 2014 at 8:29 am

  Foarte interesant si util.

 3. Reply
  Rappa februarie 6, 2014 at 10:36 am

  Multam mult,chiar nu stiam de aceasta ordonanta.

  • Reply
   Ion februarie 6, 2014 at 10:44 am

   Multumesc pentru interes.

 4. Reply
  Andreea februarie 6, 2014 at 3:46 pm

  Pe hartie, multe facilitati, dar in practica, pana ce sunt puse in aplicare, e mai greu din cauza birocratiei.

  • Reply
   Ion februarie 6, 2014 at 4:58 pm

   Andreea, partial ai dreptate cu birocratia, dar asa stau lucrurile in Romania si daca vrei sa pornesti o afacere trebuie sa te adaptezi.

 5. Reply
  Alexandra februarie 6, 2014 at 7:27 pm

  Chiar nu stiam de treaba asta.Foarte interesant.Multumesc de informatie!

 6. Reply
  Serban februarie 6, 2014 at 8:26 pm

  Salut, aceleasi reguli se aplica si pentru PFA sau este valabil numai pt slr-d ?

  • Reply
   Ion februarie 6, 2014 at 8:39 pm

   Salut Serban, din cate stiu este valabil doar pentru SRL-D. Unul dintre scopurile ordonantei este acela de a creste numarul locurilor de munca.

   • Reply
    Serban februarie 6, 2014 at 8:55 pm

    Multumesc pentru raspuns.

    Ps: Felicitari pentru articolul scris, foarte util.
    Din pacate acest gen de articole sunt tot mai rare.
    Succes pe mai departe!

 7. Reply
  Raluca februarie 6, 2014 at 8:28 pm

  Foarte interesant! Mersi, Ion pentru aceste informatii utile.

 8. Reply
  cristi februarie 6, 2014 at 8:54 pm

  Au trecut 3 ani de la acea ordonanta si va spun ca mare avantaj nu e. Fondurile se acceseaza extrem de greu, ai obiecte limitate si la numar (parca 4) si la obiective. Asa ca multi sunt atrasi in capcana de costurile reduse si se trezesc ulterior ca au nevoie de modificari pe statut care le atrag costuri mult peste cele initiale. Si apropo costurile initiale la un SRL nu sunt mari chiar deloc aprox 400-450 ron la ora actuala (+200 ron care raman in banca). Puteti evita comisioanele celor care infiinteaza firme apeland la un site care va intocmeste dosarul in mod gratuit (fara intermediari) si extrem de usor smartapp.ro.

 9. Reply
  Zen februarie 7, 2014 at 1:49 pm

  Salut, iti zic eu cu firma cum e ca am deschis vreo doua, nu exista forma pe care sa o deschizi sub 5 -6 milioane lei in mana indiferent daca e SRL D care e aparent gratuit.
  Iti zic eu ce e gratuit, e gratuita infiintarea si daca esti student ti se scutesc multe taxe, dar srl d ai voie sa-l faci doar daca n-ai avut firma inainte si evident daca ai sub 35 de ani. Faza aia cu cei 10 mii de euro, e doar de poveste am fugit pe la toate bancile, doar cei de la transilvania si garanti m-au sunat si s-au informat, celelalte banci pana si alea la care am cont de ani nu s-au interesat, ma ironizau cand intram cu dosaru si ziceau bai tu vrei sa iei 10 mii de euro? Evident le-am respuns pe masura, dar hai sa facem un mic calcul sa intelegi o chestie ok?
  Infiintarea FIRMEI NU ESTE ACEEASI CU REALIZAREA DOSARULUI CU ACTE
  Realizarea dosarului o faci pe banii tai ma intelegi? Adica de la rezervare de nume pana la actul constitutiv cotract de comodat ce mai ai acolo specimen de semnatura dai la fiecare act( la fiecare nu pe toate) intre 50 de lei si 200 de lei. In plus nu poti avea actul constitutiv fara sa pui 200 de lei pe cont, pe care ii scoti dupa aia, da nu poti sa-i folosesti pana la realizarea firmei.
  Dupa asta mai ai niste taxe de platit, dar toate taxele astea pe care tre sa le pratesti le iei ca si un ghid de la ONRC, daca prietenu tau ti-a zis ca si a deschis firma cu 2 milioane capital si cu 4 lei taxa de timbru ori scuza-ma ca zic ori te-a ironizat ori te-a dezinformat.
  Imagineaza-ti ca tre sa mai dai inca cateva sute de mii pe fiecare stampila, registri, timbre etc
  Mai sar si astea de un milion lejer, dupa aia tre sa platesti taxele de inscriere a firmei in 30 de zile ca daca nu ai un angajat in 30 de zile si nu e inscrisa iti pierzi statutul de debutant,
  Stii cat tre sa dai pe fiecare dosar pentru fiecare angajat? Inca cateva milioane.
  Stii ca nu poti lucra in firma daca nu esti propriul tau angajat ceea ce inseamna ca tre sa mai dai si pentru tine banii astia?
  Dupa aia iti trebuie contabilitatea platita lunar, care e intre 150 de lei si 200 de lei asa la minim, ca gasesti si mai mult, spatiu social daca nu ai acasa si multe alte taxe minore care se aduna.
  Nu am nimic cu tine personal crede-ma, dar crede-ma ca mai mult dezinformeaza, faci vise unor oameni pe care nu le pot atinge, mai bine le zici bai iti trebuie 15 milioane sau 30 de milioane si faci aia sau ailalta si stie omu la ce sa se astepte.
  Iar cand te vad baietii de la onrc ca nu apelezi la o firma anume ai toate sansele sa iti respinga dosaru, la noi nu s-a intamplat asta da am vazut cazuri asa ca… Cine a reusit sa faca o firma cu taxa de timbru 4 lei si cu 200 de lei capital sa ma anunte si pe mine, PANA NU VAD NU CRED :))))))

  • Reply
   alexandru ianuarie 13, 2015 at 10:41 am

   ai mare dreptate,si eu am facut un srl-d ,am platit la registru cam 300 lei,veterinar= 150 lei,la Directia de Sanatate Publica 200 lei.la primarie 800 lei,taxe hartii,plus contabil 150 lei lunar,plus angajat,si te scade de tva de la client,dar marfa pe care o ei o platesti cu tot cu tva,asa ca mare lucru nu e,singura chestie e ca nu am platit 700 lei la infiintarea firmei,am platit 300 lei,mare tzeapa,si spun tzeapa,ca nu ai avantajele unu srl normal,si am inteles ca neplatitor de tv,nu te potzi scade la stat,o zi buna

  • Reply
   NikBig decembrie 23, 2014 at 11:21 pm

   Îmi spui te rog ca vad ca ești trecut prin astea, unde trebui sa ma duc să-mi deschid firma pentru transport în afara și pentru sa duc oameni în afara sa muncească în agricultura și ce taxe trebuie plătite pentru un muncitor pe luna. Ms

  • Reply
   Silviu februarie 16, 2014 at 4:59 pm

   Din pacate, acuzi lumea de dezinformare Zen, dar tu esti cel care face cea mai mare dezinformare.

   In primul rand te costa doar 200 de lei plus 4 lei timbrul sa infiintezi un srl-d. Cunosc zeci de persoane care au facut acest lucru.

   In al doilea rand, faci confuzie in sume. Se acorda 10.000 de euro NERAMBURSABILI, ce reprezinta o contributie de 50% dintr-un proiect. Pentru restul de 50% trebuie sa vii tu, cu banii tai, ori sa accesezi un credit. Credit care poate fi acordat doar de CEC. Deci ai pierdut timpul pe la alte banci.

   Actul constitutiv de fapt, trebuie facut inainte de depunerea celor 200 de lei, si nu dupa, altfel nici nu ai avea cum. Iar in momentul in care la registrul comertului ai trecut SRL-D in denumire, nu mai platesti la ei nimic.

   Mult mai eronata e informatia careia daca nu angajezi pe nimeni in 30 de zile iti pierzi statutul de debutant. Nu are nicio legatura. Poti functiona lejer fara niciun angajat. Nu mai zic ca nu trebuie sa platesti nimc ca sa te angajezi ori ca ai fi obligat sa te angajezi pe tine in propria firma.

   Iar asta cu apelatul la o firma sa iti faca firma … repet .. cunosc zeci de oameni care si-au infiintat singuri un srl-d fara nicio problema.

   Nu inteleg sincer de ce exista oameni ca tine care dezinformeaza asa grav. Nu ma mira ca dupa atata timp, asa putina lume stie de srl-d. Sincer sa fiu, nu inteleg nici cum este posibil sa dezinformezi asa de mult in atat de putin text. Cred ca nici daca incercam sa fac asta, nu reuseam mai bine ca tine ….

   • Reply
    raluca aprilie 21, 2016 at 8:34 pm

    As vrea sa imi deschid un mini-market si pentru asta ma nevoie de o firma, am vazut comentariile cu aceasta firma srl-d, m-ar interesa dar sincera sa fiu nu am cunostinte in domeniu si nici pregatire profesionala. Va rog frumos spuneti-mi daca este posibil sa deschid o firma fara a imi cere diploma de pregatire profesionala si orice sfaturi mi-ar prinde bine. Va multumesc….

   • Reply
    Ion februarie 16, 2014 at 6:25 pm

    Salut Silviu,
    Multumesc pentru interventie si ma bucur ca ai lamurit anumite aspecte.

  • Reply
   Ion februarie 7, 2014 at 7:56 pm

   Iata ce comentariu am primit pe un forum unde s-a discutat despre acest subiect:
   „Am SRL-D de vreo 7 luni …
   La infiintare am platit 50 RON pentru inregistrare si 200 RON pentru capitalul social (adica raman tot ai mei acesti bani).
   S-a infiintat intr-o saptamana (de fapt mai putin dar eu mi-am luat concediu o saptamana sa o infiintez)
   Sunt unic actionar si administrator – este o conditie de infiintare SRL-D.
   Am sediul declarat la mine acasa prin contract.”
   Daca ai fi intrat pe link-urile din articol, ai fi vazut ca mare parte din informatiile postate de tine se gasesc acolo. In acest articol discutam strict despre infiintare si nu despre contabiliate si alte cheltuieli ulterioare. De-a lungul timpului am avut si eu mai multe firme asa ca stiu cu ce se mananca.

   • Reply
    Toma septembrie 1, 2014 at 2:29 pm

    am sub 35 de ani si intentionam impreuna cu sotia sa ne deschidem un SRL CA DOI ASOCIATI SE POATE INFINTA CA SRL D? MULTUMESC DE RASPUNS

 10. Reply
  Zen februarie 7, 2014 at 4:40 pm

  Scuze pentru greselile de scris din comentariu de mai sus, m-am grabit si am uitat sa corectez

 11. Reply
  Dinu februarie 8, 2014 at 8:59 pm

  Cineva a copiat articolul dvs. si l-a publicat aici: avalonblog.ro/cum-poti-deschide-un-srl-fara-taxe/

  • Reply
   cata februarie 17, 2014 at 8:29 am

   Ion, fa-i un report la Adsense si a avut cont… 😉

  • Reply
   Ion februarie 8, 2014 at 9:19 pm

   Multumesc pentru atentionare, imi puteti spune cum ati aflat?

   • Reply
    Dinu februarie 9, 2014 at 8:03 am

    Individul are numai articole furate de la altii pe site. Iar Google ne ajuta imediat sa gasim articolele copiate.

 12. Reply
  anca februarie 12, 2014 at 10:05 am

  Articolele tale sunt utile si apreciez nu numai ideile de pornire, ci si ideile simple din interior, dar care nu pot veni oricui, precum cea din final privind apelarea la un membru al familiei care nu a depasit varsta de 35 ani.
  As face doar mica observatie ca deschiderea contului bancar nu e un cost de 200 lei, 200 lei este cuantumul capitalului social minim, iar deschiderea contului bancar poate costa cativa lei la banci care percep comision de deschidere, sau poate fi gratis, la banci ce nu percep comision de deschidere cont (in mod normal ar trebui sa fie fara comision).
  E adevarat ca unii poate nu au 50% din fonduri proprii pt a accesa restul de 50% de la stat si nici curaj pt a contracta un credit bancar, pentru care oricum ti se cer garantii si fireste ca daca afacerea esueaza tot ai de rambursat creditul contractat sau ti se executa silit garantia de catre banca.
  Dar fireste ca nu ai scris articolul pt cei ca Zen, care stau sa numere motivele pt care nu se poate face o treaba, ci pt ceilalti!

 13. Reply
  Marian Dumitru februarie 26, 2014 at 9:13 am

  Foarte bun acest articol!

  • Reply
   Ion februarie 26, 2014 at 9:25 am

   Multumesc Marian!

 14. Reply
  ioana octombrie 12, 2014 at 2:54 pm

  buna am deschis un srl~d pe numele meu si sunt si administratoare as dori sa ma angajez la alta firma si cu ce contract se poate multumesc

 15. Reply
  alex februarie 24, 2015 at 5:34 pm

  Bun articol, din pacate foarte putine persoane se folosesc cu adevarat de ajantajele SRL-D

 16. Reply
  marius serban aprilie 6, 2015 at 6:30 pm

  vreau sa im fac si eu un s r l =d sunt din giurgiu trebuie sa ma duc acolo de unde sunt nu stiam de treaba asta cu s r l -d cu stima si respect serban

 17. Reply
  Popa Mihai Catalin aprilie 22, 2015 at 9:20 pm

  Buna seara,

  Am inceput de cateva luni sa fac marketing afiliat si am reusit sa strang o suma de bani, daca o retrag pe persoana fizica trebuie sa platesc 32% la stat, eu locuiesc in Germania, din ce am citit ar fi bine sa-mi deschid o persoana fizica autorizata, as plati mult mai putin din start 26%, nu stiu exact ce taxe sunt, inca ma informez, ideea e ca inca castig putin lunar, dar as vrea sa pun si banii stransi in cont la munca, stau acolo degeaba. Intrebarea mea este, pot sa-mi fac un PFA din Germania?

  Multumesc frumos!

  • Reply
   Ion aprilie 23, 2015 at 7:31 am

   Cu bani se poate face orice. Totul se poate rezolva cu o imputernicire care ofera dreptul unei alte persoane sa se ocupe de toate demersurile.

 18. Reply
  Dedu mai 4, 2015 at 7:46 pm

  buna am si eu o intrebare … Mai este valabil srl-d? si daca da imi poate da cineva anumite detali cum ar fi cu tva etc… mar interesa pt o firma de constructi mutumesc ..

  • Reply
   Ion mai 4, 2015 at 7:50 pm

   Din cate stiu oferta cu srl-d este valabila.
   Pentru detalii despre tva te sfatuiesc sa contactezi un contabil.

 19. Reply
  catalin mai 15, 2015 at 7:16 pm

  am si eu o intrebare suntem 3 frati si am dori sa deschidem o firma srl-d ce benifici am avea find 3 patroni sa zicem asa cati angajati ar fi trebuit sa avem ..? Sau am putea fi noi angajati la firma noastra..?

 20. Reply
  florin mai 23, 2015 at 3:46 am

  daca vrei sa afli ceva,cauta comentariile de la siteuri-le unde esti abonat.
  extraordinar material,cineva zicea ca este bine de facut srl-d,dar nu dadea info.Probabil vroia..$!
  Am zis sa nu mai platesc baliverne si uite asa l-am desperit pe Ion,care..stie!
  Felicitari si multumesc!

 21. Reply
  dragos martie 4, 2016 at 6:10 pm

  buna seara vream sa va intrb daca pot sa im deschid o firma SRL-D ca sa vand masini???am sub 35 de ani si nu am mai avut SRL

  • Reply
   andrei noiembrie 27, 2016 at 6:33 pm

   Salut Dragos,ai primit un raspuns in legatura cu intrebarea ta ? in aceasi situatie ma aflu si eu si nu stiu exact unde sa ma adresez,mersi mult

 22. Reply
  andrei martie 29, 2016 at 10:00 am

  buna as dori sa iau legatura cu ioan says daca se poate pentru infintarearea unui srl-d

 23. Reply
  Pavel Florin iulie 22, 2016 at 3:30 pm

  Ma sfatuiti asupra unor coduri CAEN pentru SRL-D ?

  Buna ziua,

  Doresc sa infiintez un SRL-D cu urmatoarele coduri CAEN si vreau sa stiu daca trec un cod caen eligibil pentru SRL-D ca activitate principala afecteaza cu ceva restul grupelor ce vor fi introduse si poate neeligibile:

  7810 – activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca
  sau
  7830 – Servicii de furnizare si management a fortei de munca
  Ca obiect principal una dintre ele dar nu stiu sigur care este mai buna si eventual mai generala ( ofera mai multe posibilitati )
  Ma intereseaza recrutare , selectie si plasare a fortei de munca.

  Si obiecte de activitate secundare ce sunt la fel de importante :
  6622 – activitati ale intermediarilor in asigurari
  7022 – activitati de consultanta si management
  6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
  6312 – Activitati ale portalurilor web

  Sfatuiti-ma va rog cum este mai bine, ma intereseaza neaaparat daca pot pentru ca sunt intr-o situatie limita si trebuie sa am acele coduri pe un srl si ma gandeam ca cel mai simplu si mai economic este SRL-D.

 24. Reply
  Ion Georgeta iunie 23, 2017 at 9:21 am

  Va rog frumos sa ma ajuta-ti am deschis recent o firma SRL ca sa putem colabora cu cineva din afara.
  Si ni se cere sa avem atati muncitori in tara cat sin afara ca sa ni se elibereze actele necesare, iar noi in tara nu avem unde sa ne bagam oameni la munca
  Imi cer scuze ca am scris pe intelesul meu si nu in termeni care ar trebui
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

 25. […] mi-am deschis primul SRL,  singurul criteriu dupa care m-am ghidat cand am ales firma de contabilitate a fost cel […]

Leave a reply