Influenta muzicii asupra activitatilor online

Unul dintre avantajele persoanelor care isi desfasoara activitatea in fata calculatorului este si acela ca pot asculta muzica in timp ce lucreaza. Bineinteles ca exista si cateva exceptii, si aici ma refer in special la cei care intra in contact direct cu publicul, este evident ca acestia nu pot asculta muzica atunci cand sunt la lucru.

Orice persoana are cateva melodii preferate care o binedispun atunci cand le asculta. Auditia melodiilor preferate este o metoda care te poate ajuta sa iti ridici gradul de buna dipozitie atunci cand nu ai chef de nimic. Cu toate acestea, nu despre acest tip de muzica vreau sa discutam astazi.

In Europa de vest si America, muzica este folosita tot mai des in scopuri terapeutice si exista clinici specializate unde oamenii vin sa-si trateze diverse afectiuni. Cu ajutorul muzicii se pot ameliora sau vindeca o multime de afectiuni, cum ar fi: anxietatea, nervozitatea, durerile  de cap, insomnia, insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, etc.

Aceasta noua  modalitate de imbunatatire a sanatatii se numeste meloterapie sau muzicoterapie. O definitie foarte scurta a meloterapiei este urmatoarea:

„Meloterapia este terapia prin muzica si sunete armonioase.”

Nu as vrea sa transform acest articol intr-unul stiintific asa ca iti voi spune intr-un mod mai direct cum ma ajuta pe mine muzica in activitatile online. In mod frecvent ascult doua tipuri de muzica, de relaxare si motivationala.

Muzica de relaxare

Ascult aproape zilnic acest tip de muzica si ma ajuta sa fiu mai creativ. Cand lucrez prefer sa caut melodii putin mai ritmate, iar pentru relaxare sau atunci cand citesc le prefer pe cele lente (mai ales sunetele din natura). Cand sunt foarte obosit si nu vreau sa dorm evit sa ascult acest gen de muzica pentru ca ma trage la somn.

Conform news.com.au, melodia „Wightless” (o gasesti pe Yotube) apartinand formatiei „Marconi Union”, a fost declarata de specialisti cea mai relaxanta melodie din lume. Personal, nu ma dau in vant dupa aceasta melodie si din acest motiv am preferat sa postez mai jos unul dintre mixajele mele preferate.

Muzica motivationala

O vei recunoaste in toate coloanele sonore ale filmelor de aventuri. Iti recomand acest gen de muzica atunci cand ai mult de lucru si vrei sa iti cresti productivitatea. La fel procedez si eu, insa am de facut o mica precizare. Acest gen de muzica te ajuta sa lucrezi mai mult si sa fi mai rapid, dar daca vei folosi aceasta metoda in mod frecvent este posibil resimti o stare avansata de oboseala. Din acest motiv iti recomand sa alternezi cele doua tipuri muzicale.

Ca o scurta concluzie, muzica este un element care ne influenteaza viata la fel de mult ca si cercul de persoane apropiate, tipul de alimentatie, modul in care ne imbracam, etc. Dupa ce asculti o melodie de jale de-a lui Guta este logic ca nu ai cum sa fi optimist 🙂

Daca ai ajuns pana aici cu lectura  acestui articol inseamna ca si tu petreci  o perioada destul de indelungata in fata calculatorului, asa ca te invit sa asculti cele doua melodii de mai sus si dupa aceea sa imi spui daca ai simtit ca au avut un efect asupra ta si care a fost acesta (ti-au schimbat starea de spirit, te-ai simtit mai relaxat, etc.).

De asemenea, daca doresti sa afli mai multe detalii despre cum actioneaza muzica asupra organismului uman iti recomand sa vizionezi documentarul despre apa al lui Masaru Emoto.

7 Comments
 1. Reply
  cnusi ianuarie 13, 2015 at 11:18 am

  eu sunt tocmai pe invers, daca nu am liniste nu ma pot concentra ori lucra,sau nu ma pot odihni daca am televizorul ori radioul deschis, oi fi eu defect …

  • Reply
   Ion ianuarie 13, 2015 at 11:45 am

   Cnusi, este clar ca nu functionam toti la fel. Ceea ce asculti la televizor sau la radio iti da mai degraba o stare de agitatie decat de relaxare. Te sfatuiesc sa incerci cu muzica de relaxare si pentru inceput da sonorul aproape de minim sa se auda cat mai incet.

 2. Reply
  Marian ianuarie 13, 2015 at 5:39 pm

  Eu ascult manele si in general ascult radioul meu 🙂 De la un timp adorm cu el pornit fara probleme si dimpotriva inainte cand ma trezeam fugeam repede la pc sa vad daca merge radio. Acum de cand dorm cu el pornit si ma trezesc, aud muzica si imi dau seama ca toate sunt la locul lor si imi vad linistit de treaba 😀

  • Reply
   Ion ianuarie 13, 2015 at 5:49 pm

   Salut Marian, daca tu te simti bine atunci cand asculti manele este perfect. Am uitat sa specific in articol ca si versurile melodiilor ne pot influenta intr-o anumita masura, asa ca ai grija ce melodii asculti.

 3. Reply
  cnusi ianuarie 14, 2015 at 5:15 am

  s-ar putea sa ai dreptate, am vazut ca si la fermele de vaci se foloseste muzica de relaxare pentru a da lapte m-ai mult, este posibil ca fenomenul la creierul sa il faca sa dea m-ai multa adrenalina, voi incerca

 4. Reply
  Adina ianuarie 14, 2015 at 7:54 am

  Cred ca important e sa asculti ce iti place. Eu bag un mixaj dubstep de vreo ora…si n-am treaba. Imi desfasor treaba linistita.

  • Reply
   Ion ianuarie 14, 2015 at 8:37 am

   Ai dreptate, daca asculti ceva care nu iti place iti poate produce mai degraba o stare de disconfort.

Leave a reply