Cum sa iti alegi firma de contabilitate pentru afacerea ta online

Pentru a functiona in bune conditii orice afacere serioasa are nevoie de o forma juridica. La noi in tara cele mai raspandite forme juridice sunt SRL-urile si PFA-urile.

Daca pentru un PFA poti tine singur evidenta contabila (contabilitate in partida simpla), nu acelasi lucru se poate spune si despre un SRL. Un prieten de-al meu si-a deschis un SRL anul acesta si din cauza unei facturi de 150 ron a ajuns sa plateasca o amenda de 2000 ron.

Excluzand acea factura firma nu a avut deloc activitate, din pacate el nu a stiut si nici nu s-a interesat despre obligatiile fiscale pe care le implica deschiderea unui SRL si asa a ajuns sa plateasca amenda.

Cand mi-am deschis primul SRL,  singurul criteriu dupa care m-am ghidat cand am ales firma de contabilitate a fost cel financiar. Am ales firma cu cel mai mic pret fara sa tin cont de alte aspecte. Ulterior cand m-am lovit de anumite  probleme mi-am dat seama ca sunt multe aspecte de care trebuie tinut seama, mai ales daca firma  isi desfasora activitatea in mediul online. Iata cateva pe care le consider mai importante:

a) Membru CECCAR

Asigura-te ca firma sau persoana cu care doresti sa pornesti colaborarea este membru CECCAR (sau alta organizatie profesionala).

b) Experienta

Afla daca in portofoliul firmei exista si alti clienti care desfasoara aceleasi activitati ca si firma ta. Acesta este un aspect important daca desfasori activitati online (vezi Google Adsense, Google Adwords, documente in format electronic, etc).

c) Recomandari

Este foarte important ca recomandarea sa vina de la o persoana cunoscuta si de incredere care a colaborat cu firma respectiva. Daca persoana care face recomandarea nu iti poate oferi prea multe detalii ar fi bine sa iti pui cateva intrebari. De asemenea, pentru o verificare suplimentara poti cauta referinte pe Google sau pe retelele de socializare (Linkedin, Facebook).

d) Flexibilitate

 • Serviciile oferite se potrivesc sau se pot adapta la nevoile tale?
 • Persoana cu care negociezi este interesata sa afle mai multe detalii despre aceste nevoi sau doar vrea sa iti bage propriile servicii pe gat?
 • Atentie! Daca o persoana este flexibila nu inseamna ca trebuie sa comita ilegalitati.

e) Comunicare

 • Persoana cu care vei mentine legatura are abilitati de comunicare?
 • Cat de repede raspunde si cum raspunde la e-mail sau la telefon?
 • Foloseste un limbaj care sa fie pe intelesul tau sau unul de specialitate din care nu prea intelegi mare lucru?

f) Integritate/Confidentialitate

Increderea se castiga foarte greu si din acest motiv este bine sa colaborezi cu persoane care dau dovada de un grad ridicat de integritate. In plus, persoana sau firma care iti tine evidenta contabila are acces la toate informatiile (clienti, furnizori, contracte, preturi, etc) despre activitatea pe care o desfasori si cred ca nu mai e nevoie sa iti amintesc cat de importanta este confintialitatea.

g) Partea financiara

Am lasat intentionat partea financiara la sfarsit pentru ca aceasta se poate negocia. Inainte de lua o hotarare finala compara tarifele de la mai multe firme de contabilitate si in functie de asta vei afla pretul corect. E preferabil chiar sa platesti un pret putin mai mare decat sa te trezesti ulterior cu cine stie ce probleme.

Acestea au fost criteriile dupa care te poti ghida atunci cand alegi firma de contabilitate pentru facerea ta online. Daca am omis un aspect si il consideri important, te rog sa ma anunti si il voi adauga in completarea articolului.

8 Comments
 1. Reply
  Madalin decembrie 29, 2014 at 8:29 pm

  La un PFA poti tine singur contabilitatea, daca stii.

  • Reply
   Ion decembrie 29, 2014 at 9:40 pm

   Chiar daca nu stii, poti invata. Ideea de baza a plecat de la faptul ca pentru un PFA este mai simplu de tinut evidenta contabila decat pentru un SRL. Normal ca cine nu se descurca sau nu are timp o sa plateasca pentru acest gen de servicii.

 2. Reply
  Vally decembrie 30, 2014 at 8:34 am

  Articolul este foarte util, bine scris si ofera informatii necesare celor care vor sa isi deschida o firma, etc…Felicitari si te mai asteptam cu altele..:)

  • Reply
   Ion decembrie 30, 2014 at 8:54 am

   Multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri.

 3. Reply
  ION decembrie 30, 2014 at 10:52 am

  Articolul este foarte bun si util,in special pentru cei care sunt la inceput de drum in afaceri.Felicitari si va astept cu noi articole cel putin la fel de utile si interesante.In rest,un AN NOU fericit si cat mai multe realizari.

  • Reply
   Ion decembrie 30, 2014 at 2:04 pm

   Un an nou fericit iti doresc si tie!

 4. Reply
  adrian ianuarie 5, 2015 at 9:39 am

  Salut,

  Eu recomand , din propria-mi experienta, mai ales cei care au stocuri, achizitia solutiei software care are si modulul de contabilitate integrat. Astfel cabinetul/persoana se poate loga pe serverul tau si cu drepturi de acces poate completa/verifica partea de contabilitate. Asta dupa ce in prealabil poti trece prin toate procesele firmei sa vada ca generezi corect note contabile pe circuite. La inceput am avut SAGA, din pacate nu am reusit sa dau acces utilizatorilor astfel incat sa pot avea controlul stocurilor (2500 repere) in 5 puncte de lucru. Am trecut la Neomanager7 de la Transart si pot spune ca abia acum mi-am luat si eu o vacanta. Adevarul e ca la inceput am fost foarte bucuros ca exista o solutie accesibila ca SAGA dar daca stau si analizez noptile pierdute, clienti pierduti (nemultumiti din cauza stocului) de fapt e o solutie foarte scumpa. Si am ajuns pe propria-mi piele la o zicala mai veche „Sunt prea sarac sa-mi iau ceva ieftin”.

  Succes

  • Reply
   Ion ianuarie 5, 2015 at 10:21 am

   Adrian, multumesc pentru faptul ca impartasesti cu noi propria experienta.

Leave a reply